Negativa samspelsmönster

Det finns ett begränsat antal grundläggande negativa samspelsmönster som ett ett par kan fastna i. Som terapeuter blir skickliga på att identifiera och utforska empatiskt dessa negativa samspelsmönster. Par kan ha sina egna sätt att beskriva dessa loopar, och terapeuten använder deras egna ord för att hjälpa dem att förstå och bearbeta sin relation. Det räcker inte för terapeuten att bara identifiera looparna; paret måste också, med terapeutens hjälp, utforska och reflektera över sina negativa interaktioner för att kunna stoppa den negativa loopen i realtid och börja förändra sina mönster.

Driva på – Backa undan

Det vanligaste mönstret är en krävande partner som interagerar med en tillbakadragen eller undvikande partner. I detta mönster är den distanserande eller “stenande” partnern i ett skyddande läge, vilket ofta utlöser panik eller aggression hos den andra partnern, som tänker “Jag ska få dig att reagera på mig.” De flesta andra mönster kan ses som varianter av detta grundläggande driva på/backa undan-mönster. När man försöker identifiera parets negativa mönster är det viktigt att komma ihåg att dessa positioner är “standardreaktioner” – det vill säga vad partnerna gör när de känner sig hotade eller sårbara.

samspelsmönster – Driva på – Backa undan

Ett vanligt misstag bland nybörjande EFT-terapeuter är att bli förvirrade av en tillbakadragen make som söker sex men vanligtvis intar en tillbakadragen position, särskilt när han konfronteras, avvisas eller känner sig sårbar.

I heterosexuella par finns det en tendens att associera dessa positioner med könsskillnader, där kvinnan oftare är den som driver på och mannen den som backar undan. Men det finns många par som bryter mot dessa stereotyper, så EFT-terapeuten behöver vara öppen och nyfiken för att upptäcka varje pars unika mönster genom en undersökande process. En manlig partner som driver på kan te sig annorlunda än en kvinnlig, på grund av det möjliga tvångselementet i mannens pådrivande. Terapeuten bör särskilt notera detta vid bedömning av våld.

Vi finner också att könsneutrala och samkönade par ofta visar samma driva på/backa undan-mönster.

Backa undan – Backa undan

blank

Ibland observerar terapeuten par vars interaktioner verkar vara ett mönster där båda backar undan. I detta mönster är båda partnerna ovilliga att engagera sig känslomässigt av rädsla för att driva bort sin partner. De tenderar att undvika konflikter, och vid konflikter drar sig båda tillbaka ännu mer. Detta kan vara parets grundläggande mönster; dock är det mer troligt att ett pådrivande/backa undan-mönster ligger till grund för det. Mönstret där båda backar undan utvecklas ofta från ett pådrivande/backa undan-mönster, där den pådrivande partnern har gett upp att nå fram till sin partner.

Tillbakadragandet av en “utbränd” pådrivande partner kan innebära en explicit vägran att engagera sig om inte partnern förändras. Det representerar ibland början på sorg och distansering från relationen. I andra fall där båda backar undan kan den pådrivande partnern vara en “mjuk” pådrivande, som är svår att känna igen eftersom han eller hon inte visar den överväldigande ängsliga energin som ses hos många pådrivande och eftersom han eller hon ger upp ganska lätt (detta är ganska vanligt bland svenska par). Dessa mönster är svåra för ett par att upprätthålla över tid.

Attack – Attack

Terapeuter observerar ofta sekvenser där båda parter attackerar varandra och eskalationer i parinteraktioner. Dessa eskalationer är vanligtvis avvikelser från ett annars pådrivande/backa undan-mönster, där den tillbakadragna partnern vänder om, exploderar i ilska och börjar kämpa när denne blir provocerad. Efter bråket återgår den tillbakadragna partnern oftast till sin ursprungliga position tills hen blir tillräckligt provocerad igen.

Samspelsmönster: Attack – Attack

Spegelvänt, Driva på – Backa undan

Dessa samspelsmönster utvecklas över tid från otrygga mönster som har funnits under lång tid. Till exempel, efter årtionden av att vara pådrivande, slutar en fru gradvis att försöka komma nära sin man och börjar minska sitt engagemang i relationen. Hennes distanserade, arbetsbesatta make märker inte detta. När barnen flyttar hemifrån, en viktig övergångsperiod, meddelar frun att hon tänker lämna. Paret kommer till terapin med en spegelvänd loop, där mannen desperat försöker få sin fru att stanna för att förhindra en separation medan frun är försiktig och tillbakadragen och vägrar att binda sig till relationen. Denna loop är naturligtvis motsatsen till deras ursprungliga mönster där hon var pådrivande och han drog sig undan. I fallet med en spegelvänd loop arbetar terapeuten med den loop som presenteras under sessionen, men det faktum att mönstret är nyligen utvecklat och har sitt ursprung i en helt annan långsiktig loop är en viktig del av klientens historia och måste hållas i åtanke av terapeuten.

Komplext samspelsmönster

Dessa loopar är flerstegsloopar som vanligtvis är högreaktiva och ofta förekommer hos par som har överlevt trauma. Hos dessa par är ångest och undvikande påtagligt, vilket leder till mer komplicerade sekvenser av interaktioner. I ett exempel kräver Lo, som är en traumaöverlevare, argt sin partner Robins uppmärksamhet. Robin försöker tillfredsställa och ta hand om Lo, men Lo avvisar henne och säger åt henne att “gå bort”. Robin blir förvirrad och orolig för Los välbefinnande, vilket leder till att hon överöser Lo med frågor tills Lo stormar ut. Därefter följer en period av tystnad där ingen av dem pratar om vad som hänt, tills de långsamt börjar närma sig varandra igen.

I ett annat exempel på en komplex loop, ställer mannen tvingande krav på efterlevnad och uppmärksamhet. Hustrun drar sig undan, mannen eskalerar sina krav, och hustrun attackerar i självförsvar. Båda partnerna drar sig sedan undan, och hustrun blir deprimerad under en period på cirka tre dagar. Därefter tar mannen initiativ igen med en mjukare approach, och hustrun svarar långsamt, vilket leder till en kort period av kärleksfull sexualitet. Sedan upprepas loopen.

Källor till texten om samspelsmönster

Johnson, S. M. (2019). Attachment theory in practice : Emotionally Focused Therapy (EFT) with Individuals, Couples, and Families. New York: The Guilford Press.

Johnson, S. M. (2020). The Practice of Emotionally Focused Couple Therapy : Creating Connection – Third Edition. New York: Routledge.

Furrow, J. L., Johnson, S. M., Bradley, B., Brubacher, L. L., Campbell, L., Kallos-Lilly, V., . . . Woolley, S. R. (2022). Becoming an Emotionally Focused Therapist : the workbook – Second Edition. New York: Routledge.

Frågor och svar – negativa samspelsmönster

Det här är de negativa samspelsmönster som ett par kan fastna i, men kan du berätta vad som får en kärleksrelation att fungera?

Anknytningsteorin, som ursprungligen utvecklades för att beskriva barns relationer till sina vårdnadshavare, kan också tillämpas på vuxna kärleksrelationer. Teorin understryker att behovet av närhet och trygghet är medfött och kvarstår genom hela livet. I vuxna relationer fungerar partnern som en “trygg hamn” och en “säker bas”, vilket innebär att individen känner sig trygg och lugn i sin partners närvaro och vågar möta världen med självförtroende.

Kan du berätta om processen som ett par genomgår för att bryta sina negativa samspelsmönster och tillsammans bygga en trygg anknytningshamn?

Emotionellt Fokuserad Terapi (EFT) för par är en metod som hjälper till att stärka bandet mellan partnerna genom tre faser och nio steg:
1. Fas 1: Stabilisering och de-eskalering
1) Terapeuten bygger en trygg relation, 2) identifierar negativa mönster, 3) guidar partnerna i att förstå sina underliggande känslor och 4) omformulerar problemen utifrån deras anknytningsbehov.
2. Fas 2: Omstrukturering av anknytningen
5) Partnerna får utforska djupare känslomässiga behov, 6) utveckla ömsesidig acceptans och 7) uttrycka sina behov och önskningar på ett sätt som skapar närhet.
3. Fas 3: Konsolidering och integration
8) Paret hittar nya lösningar på gamla problem och 9) förstärker positiva förändringar i sitt dagliga samspel.

Genom dessa steg hjälper EFT par att bryta negativa mönster och bygga en trygg och tillfredsställande relation.

Skribent

terapeut Jens Mebius skriver om reflektion

Jens Mebius är en av Sveriges mest erfarna terapeuter inom emotionellt fokuserad terapi (EFT) för par, med över ett decennium av arbete inom området. Han är certifierad EFT-terapeut, handledare och utbildare och grundade Stockholms EFT Center för att sprida metoden i Sverige. Genom sitt arbete hjälper han par att bryta negativa mönster och skapa djupare emotionella band, samtidigt som han utbildar terapeuter i att använda EFT för att stärka relationer på ett hållbart sätt.


Publicerat

i

,

av